lørdag 15. februar 2014

Vi trenger din hjelp!

Som sikkert en del av dere har fått med seg skal jeg og Kathrine ha et nytt eventyr i sommer på Nordkalotten. Vi har fått fri fra jobb mai til oktober og den meste av tiden skal brukes i naturen oppe i nord. Vi planlegger fire turer som og har satt av fire uker til hver tur. Mye av moroa er planleggingen og opplegget begynner for alvor å ta form. De to første turene, det vil si fra midten av mai til midten av juni og midten av juni til  midten av juli, er mer eller mindre spikret. Først blir det en vandretur i Pasvik, vi starter i Vaggetem og går mot Svanvik. I tur to legger vi opp til en ordentlig loffetur på Gallokvidda der vi skal jakte på storfisken. Vi har vert så heldige å kommet i kontakt med en veldig grei kar som har kommet med gode tips til rutevalg og hvor det kan være lurt å parkere bilen. Han har til og med tilbudt oss å være behjelpelig med transport om det skulle passe seg slik. Dette er vi utrolig takknemlig for og vi tar nok kontakt med han igjen om ikke så lenge for de siste av detaljene. 

De to neste turene blir en padleture fra Kalmankaltio i Finland til Karasjok gjennom Anarjohka nasjonalpark, og en tur i Dividalen nasjonalpark med utgangspunkt i Altevann, vi håper selvsagt på storfisk på denne turen også. Hvilken av disse turene som blir tatt fra midten av juli til midten av august, eller midten av august til midten av september er fortsatt ikke avklart. 
Vi har en del spørsmål ang. disse turene og jeg skal prøve å liste opp de mest sentrale spørsmålene.

Padleturen i Anarjohka nasjonalpark.
 • Bør denne turen bli tatt i juli-aug eller aug-sep?
 • Når er vannstanden mest ideell?
 • Når er myggen mest plagsom?
 • Hvor kan vi parkere bilen vår mens vi er på  denne turen? Bør helst være i Kautokeino eller Karasjok.
 • Vi trenger transport fra Kauto eller Karasjok til Kalmankaltio. Finnes det noen der ute som vet om noen som kan være behjelpelig (mot betaling) med dette?
 • Risikerer vi sinte laksefiskere langs Karasjohka og Bavtajohka om vi tar turen i juli-aug? Kan jo skjønne at det er irriterende at en kano kommer stampende forbi når du står midt i elven på jakt etter storlaksen. Vi vil jo helst unngå lynsjestemning.
 • Risikerer vi kaldt vær med sludd/snø om turen skulle strekke seg ut i september? Det kan jo bli litt kjipt med "vintervær" når mesteparten av turen vil inneholde våte sko, vassing, vading og trekking av kano.
Vandreturen i Dividalen nasjonalpark.
 • Myggen er jo en faktor her også. Vil tro  det er mest i juli-aug og det kan derfor være verdt å ta turen i aug-sep?
 • I juli/aug er det kanskje en mer folk i området enn vanlig? Dette kan jo trekke litt ned om det blir for mye selskap.
 • Om dette blir siste turen risikerer vi kanskje kaldere vær med sludd/snø?
Det som er vårt store håp er at det finnes andre turglade mennesker der ute som kan gi sin menig om alle disse spørsmålene (eller noen av dem). Det store spørsmålet er vel om hvilke tur ville du tatt i juli-august og hvilken tur ville du tatt i august-september? Transport-spørsmålet til Finland vedrørende Anarjohka turen er et annet problem som har gitt undertegnede grått hår de siste ukene.

Om du har innspill kan du skrive disse på kommentarfeltet under eller bruke kontaktskjemaet som ligger på høyre side på bloggen. Leser du dette på Fjellforum er det bare å kommentere under.

Håper på svar fra dere. Vi trenger hjelp!

Varme hilsener fra en gråhåret Anders og en ikke fullt så gråhåret Kathrine. 

Det lille håret som er igjen begynner å bli grått.


7 kommentarer:

 1. Jeg er redd jeg ikke kan hjelpe, men lykke til! Det er bra at dere lever mens dere kan:) Venter spent på fortsettelsen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Tviler på det finnes noen der ute som kan gi meg svar på alle disse spørsmålene, men håper i det lengste. Setter uansett pris på at du legger inn kommentar og retweeter. Du er en gode mann:)

   Slett
  2. Hehe takk i like måte;) jeg kommer forøvrig til å følge med på eventuelle svar selv også...Vurderer en tur nordover til sommeren selv .

   Slett
  3. Så spennende! Gi en lyd om det er noe jeg kan hjelpe deg med, har blitt noen turer der oppe etterhvert...

   Slett
 2. Det er ofte svart av mygg i Øvre Dividal Nasjonalpark i juli. Hvor ille det er og når mygga gir seg varierer fra år til år, men et godt stykke ut i august er det stort sett relativt fritt for mygg i området.

  Man risikerer selvfølgelig sludd i området i september, men man kan like gjerne få veldig fine høstdager og nordlys på kveldstid.

  Øvre Dividal Nasjonalpark er jo et populært turområde og det er tidvis mye folk der i fellesferien ja, spesielt langs DNT løypa. Men området er stort og hvis dere drar inn til de mindre omtalte områdene i parken så vil dere nok få være i fred, antakeligvis helt alene der i fellesferien også ja ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar. Vi satser nok på å holde oss unna de mest trafikerte områdene. Altid kjekt å møte likesinnede turfolk, men kan bli for mye også. Tror vi går for Dividalen-turen i juli/aug, så vi blir nok godt kjent med myggen:)

   Slett